top of page

Detta har vi gjort

Mycket snack och mycket verkstad! Här hittar du information om vad vi åstadkommer i föreningen.

Medlemsmöte 17 oktober

Måndagen den 17 oktober arrangerade föreningen mötet för 100-åringarna 2022.

 

Det började med en guidning på Stockholms stadion under ledning av Lars Wahlström, styrelseledamot i Stockholms Idrottshistoriska Förening.

 

Stockholms stadion är en av världens äldsta arenor, där idrottsaktivitet fortfarande förekommer. Ingen annan arena i världen har upplevt fler världsrekord.

 

Under guidning dallrade luften av idrottshistorier från förr. Om den fantastiske idrottaren från USA, Jim Thorpe, som vann både fem- och tiokampen vid OS 1912. Om det svenska dragkampslaget som vann guld efter att ha slagit det engelska ”oövervinnerliga” laget med ”bobbies” från London. Men också berättelserna om Sigge Jacobsson, som var storfavorit till maratonguldet men tvingades linka in blödande som sjätte man, sedan han hade köpt nya skor dagarna före loppet.

 

Därefter fortsatte aktiviteten i utrymmet under den kungliga läktaren, där de nya skyltarna med namn och födelseår för 100-åriga föreningar avtäcktes. Där finns nu 88 skyltar med föreningar som är mer än 100 år gamla. Och arbetet med att få med alla fortsätter och redovisas återigen under nästa år.

Ny skylt.png

På bilden visar Kjell Fagerqvist och Johanna Magnusson, Skuru IK:s ordförande, stolt upp den nya skylten med texten ”Skuru Idrottsklubb 2022”.

Före mötet hade ett lotteri arrangerats, där två vinnande ”hundraåringar” drogs.

 

Det blev Stockholms Allmänna Fäktförening (SAF), bildad 1921, och Idrottsföreningen Swithiod, bildad redan 1900 som fick 5 000 kronor vardera.

 

Därefter berättade Bengt Sjögren om SAF:s och Stefan Hjortenbo om Swithiods historia.

 

Claes Thunblad, ordförande i RF-SISU Stockholm (tidigare Stockholms Idrottsförbund) berättade om idrottsrörelsens omfattande aktiviteter i den senaste valrörelsen.

 

Behovet av nya anläggningar är det viktigaste önskemålet för stockholmsidrotten.

Medlemsträff vid Råsunda

Den 9 juni arrangerades en medlemsträff vid Råsunda. En s.k. OS-skylt sattes upp för att alla ska minnas, att den klassiska fotbollsstadion också var en arena vid OS i Stockholm 1912.

 

Styrelsemedlemmen Lars Wahlström hade tagit fram text till OS-skylten. Han fick också avtäcka den tillsammans med AIK-legendaren Jim Nildén.

Thomas Saleteg på Svenska Fotbollförbundet skrev en fin text om den minnesvärda eftermiddagen vid Råsunda. Läs mer om medlemsträffen här.

I sin välkomsthälsning sa föreningens ordförande Lars Liljegren bl.a. följande:

” Välkomna till Råsunda – mittpunkten för all svensk fotboll i 102 år! Välkomna till vår nationalarena för vår nationalsport fotboll – denna juvel i den krona som vi kallar den sammanhållna svenska idrotten!

Välkomna till denna nystart för mötesverksamheten efter pandemin. Det närmaste vi kan komma en beskrivning av känslan är väl ett kosläpp en vacker vårdag.

Ett stort och varmt tack till Hasse Tapper, som i vår styrelse har svarat för de allra flesta av våra förberedelser inför den här dagen!

Vi gör det här arrangemanget tillsammans, Stockholms Idrottshistoriska Förening och Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker, föreningen för alla fotbollsälskare.

Idag är vi här för att berätta om att Råsunda har en speciell ställning också i Sveriges OS-historia. Vi ska avtäcka en s.k. OS-skylt, ett bevis för att Råsunda också var en olympisk arena vid Solskensolympiaden i Stockholm 1912.

 

Vi har väl alla våra minnen från Råsunda. Låt mig berätta om ett, som jag tror att jag delar med många som är här idag.

Vi låg på vardagsrumsgolvet hemma hos min bästa kompis på Norr i Eskilstuna på eftermiddagen den 29 juni 1958. De hade köpt TV, som många gjorde under VM i fotboll i Sverige. Vi gjorde det några månader senare.

Vi tyckte det var högtidligt när vår kung Gustav VI Adolf gick och hälsade på alla spelarna före VM-finalen. Vi kunde ju spelarnas namn, från målvakt till vänsterytter, i båda lagen.

Liedholm, Gren, Simonsson, Hamrin i vårt landslag. Två Santos i försvaret, Didi, Pele, Garrincha och Vava i det brasilianska.

Vi lämnade vardagsrumsgolvet och klättrade i taket i den fjärde minuten. Den elegante lagkaptenen från Valdemarsvik, Nisse Liedholm, gjorde 1 – 0. Vi landade på golvet igen när Vavá kvitterade fem minuter senare. Till slut blev det 5 – 2 till Brasilien.

Under dagen kommer ni att få återuppliva bekantskapen med mängder av legendariska fotbollsspelare och -ledare, som alla har Råsunda i sitt minne och i sitt hjärta.

Skärmavbild 2022-10-22 kl. 00.20.15.png

Lars Wahlström och Jim Nildén avtäcker skylten.

Årsmötet 2021

Årsmötet arrangerades digitalt torsdagen den 29 april kl. 18.00.

 

Vid årsmötet deltog Jens Ljunggren, professor i historia, särskilt idrottshistoria, vid Stockholm universitet. Han höll ett uppskattat anförande om sin nyutkomna bok ”Den svenska idrottens historia”.

 

I boken redovisar han idrottens stora betydelse inom mängder av samhällsområden samt vilken betydelse samhällets organ har haft för idrottens utveckling från Gustav Vasa till våra dagar.

 

Här hittar du handlingarna vid årsmötet, t.ex. verksamhetsberättelse, verksamhetsplan och budget. Drygt 30 personer deltog i årsmötet. Antalet ombud var 28.

Jens Ljunggren.jpeg
Den svenska idrottens historia.png

Jens Ljunggren, foto: Stockholms Universitet

Medlemsträffar m.m.

Följande medlemsträffar har arrangerats under 2021:

I tjejers spår för framtids segrar – om tjejlopp och villkor för kvinnors motionsidrottande

Karin S. Lindelöf och Annie Woube från Centrum för genusvetenskap, Uppsala universitet, berättade om fenomenet tjejlopp från 1980-talet och fram till idag. Mötet skedde digitalt.

 

Motionslopp för kvinnor, så kallade tjejlopp, ingår i en allmän motionstrend som har fått ett stort uppsving de senaste årtiondena. Hur skiljer de sig från andra motionslopp? Vad säger tjejloppen om vårt samhälle idag? Det var några frågor som ställdes under kvällen.

Skärmavbild 2021-11-01 kl. 22.34.23.png

Karin S. Lindelöf, Annie Woube

Utvecklingen av folkhälsan 1945–2021

Ett digitalt seminarium arrangerades i samarbete med Riksidrottsmuseum.

 

Två framstående idrottsforskare berättade om sin forskning kring fysisk aktivitet, prestationsförmåga, andra levnadsvillkor samt vilka organisationer som haft och har ett folkhälsoansvar. De medverkande var:

  • Hans Bolling, filosofie doktor i historia vid Stockholms universitet

  • Elin Ekblom Bak, medicine doktor och lektor i idrottsvetenskap vid GIH

 

Hans Bollings avhandling ”Sin egen hälsas smed - Idéer, initiativ och organisationer inom svensk motionsidrott 1945–1981” ger en historisk bild av folkhälsoutvecklingen.

 

Elin Ekblom Bak är bl.a. är ansvarig för en forskningsgrupp på GIH som bedriver forskning baserad på hälsoprofilbedömningar genomförda sedan 1980 talet och fram till idag.

 

Samtalsledare från styrelsen var Britten Månsson-Wallin.

Elin Ekblom Bak.jpeg

Elin Ekblom Bak, foto: Tv4

Sin egen hälsas smed.jpeg
Hans Bolling.jpeg

Hans Bolling, foto: Idrottsforum.se

Besök vid Turebergs friidrottsklubb

Föreningen besökte en av landets mest framgångsrika friidrottsklubbar, som också firade 100 år 2021.

Tureberg FK är en av Sveriges ledande friidrottsklubbar med inriktning på både bredd och elit. Föreningen finns i Sollentuna kommun, och arenorna är Sollentunavallen och Sollentuna Friidrottshall. Klubben har fostrat många friidrottsstjärnor. Kajsa Bergqvist är den mest kända.

Bussfärden följde maratonbanan från OS 1912 från Stockholms stadion till Rotebro, där OS-paviljongen och minnesstenen vid vändpunkten besöktes. Därefter fortsatte färden till Sollentunavallen, där Thomas Waldetoft, klubbchef i Turebergs FK, tog emot och informerade om föreningen, dess historia och framgångar.

Besöket avslutades med rundvandring på Sollentunavallen och i Sollentuna Friidrottshall.

Kajsa Bergqvist.jpeg

Kajsa Bergqvist, foto: Sveriges Radio

Turebergs friidrottsklubb.jpeg

Turebergs friidrottsklubb, foto: Turebergfriidrott.se

Fotbollens kuriosakabinett

Den 3 februari 2022 arrangerades ”Fotbollens kuriosakabinett”. Fotbollshistorikern Torbjörn Andersson berättade om sin uppskattade nya bok med samma namn.

Foto: Idrottsforum.org

Fotbollens kuriosakabinett.jpeg
bottom of page